Jagoda kamczacka

5/5 - (1 vote)

Dorasta do 2 metrów wysokości i jest przystosowana do przetrwania w temperaturze -45 stopni Celsjusza. Jej owoce mają więcej witamin i składników odżywczych, niż niejeden suplement diety. Jagoda kamczacka, bo o niej mowa, to stosunkowo nowa odmiana owoców, uprawianych w naszym kraju. Jednak fachowcy wieszczą jej zawrotną karierę, z uwagi na liczne zastosowanie oraz właściwości smakowe, dietetyczne i zdrowotne. Wielu twierdzi, że jagody kamczackie są w stanie skutecznie rywalizować z borówkami amerykańskimi, a nawet wyprzeć je z rynku. Jedno jest pewne: warto uprawiać jagodę kamczacką, nie tylko z uwagi na liczne jej zalety. Roślina ta ma bardzo małe wymagania glebowe, a jej pielęgnacja nie przysparza wielu kłopotów.

Jagoda kamczacka – opis

Jagoda kamczacka – jej inna nazwa to suchodrzew jadalny. W botanice wyróżnia się dwie odmiany: suchodrzew siny oraz kamczacki. Suchodrzew siny może osiągać wysokość 1,5 – 2 metry, z kolei suchodrzew kamczacki jest niższy – zwykle 1,2 – 1,5 metra. Owoce jagody kamczackiej mają podłużny, walcowaty kształt. Ich barwa zazwyczaj jest fioletowo-granatowa, a charakterystyczną cechą jagód jest woskowaty nalot. Dokładny kształt owoców może się różnić, w zależności od odmiany. Nie wszystkie odmiany wydają owoce jadalne, jednak te, których możemy skosztować, są bardzo smaczne. Mają smak słodko-kwaśny, z delikatnym elementem gorzkiego.

kwitnąca jagoda kamczacka
kwitnąca jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka owocuje już na przełomie maja i czerwca, ze względu na fakt, że rośliny te bardzo szybko rozpoczynają wegetację na wiosnę. Jej liście o nieregularny pokroju, a także kwiaty o kremowo żółtej barwie, dodają roślinie niepowtarzalnego uroku i powodują, że jagoda kamczacka często uprawiana jest jako roślina dekoracyjna w ogrodach.

Krzew wywodzi się z północno-wschodniej Azji i w zasadzie tylko tam występuje naturalnie. Już sam ten fakt czyni roślinę wyjątkową, ponieważ w wiadomy sobie sposób, przystosowała się ona do bardzo niskich temperatur. Efektem tego jest doskonała odporność na mrozy, sięgające nawet -45C. Jednak jagody kamczackie dobrze znoszą również upały, dzięki czemu ich odporność na wysokie temperatury również nie jest żadnym zaskoczeniem.

Czytaj również  Truskawkomalina

Uprawa i pielęgnacja jagody kamczackiej

Bez względu na to, czy chcemy sadzić jagodę kamczacką ze względu na pyszne i zdrowe owoce, czy dla jej dekoracyjnych walorów, powinniśmy poznać tajniki jej uprawy. Niezbędne jest poznanie najważniejszych wymagań i cech charakterystycznych rośliny, by cieszyć się jej pięknem i dobrym zdrowiem. W praktyce, mało roślin ma tak niewielkie wymagania glebowe jak jagoda kamczacka Uprawa i pielęgnacja tej rośliny są tak łatwe, że nawet osoba bez większego doświadczenia w ogrodnictwie, sobie z tym poradzi. Jednym z podstawowych wymogów, jakie musimy spełnić, jest wybór odpowiedniego stanowiska.

jagoda kamczacka owoce
owoce jagody kamczackiej

Jak wiele krzewów, jagoda kamczacka lubi nasłonecznione, nieosłonięte niczym przestrzenie. Posadzenie jej w miejscu o lekkim zacienieniu również nie będzie problemem, warto jednak zarezerwować takie lokalizacje dla bardziej wymagających roślin.

Jeśli chodzi o wymagania glebowe, również nie są one specjalnie wygórowane. Jagody kamczackie rosną praktycznie na każdej glebie, także mocno piaszczystej i zanieczyszczonej. W naturalnym obszarze swojego występowania, krzew ten musiał radzić sobie w bardzo surowych warunkach, stąd tak duża tolerancja i przystosowanie. Nawet kwiaty, których pąki pojawiają się już z początkiem marca, są w stanie bez większych kłopotów przetrwać wiosenne przymrozki. Jeśli jednak dysponujemy obszarem nieco żyźniejszej i wilgotniejszej ziemi, warto właśnie tam posadzić krzew. Jagoda kamczacka odwdzięczy się pięknymi liśćmi, kwiatami i owocami.

jagoda kamczacka sadzenie

Kiedy i w jakich rozstępach sadzić jagodę kamczacką?

Sadząc jagodę kamczacką, należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości, z uwagi na fakt, że krzewy osiągają dość spore rozmiary. Jagody kamczackie możemy sadzić dwa razy w roku: na wiosnę i na jesień. Przed zasadzeniem, niezbędne jest użyźnienie gleby obornikiem lub kompostem, w ilości ok. 10 kg na każą sadzonkę. Minimalna odległość sadzenia poszczególnych krzewów to 1 metra, lecz zaleca się zwiększenie dystansu do ok. 1,5 metra. Istotny przy sadzenia jagody kamczackiej jest fakt, że nie należy sadzić wyłącznie jednego krzewu, gdyż nie dojdzie do zapylenia, efektem czego roślina nie wyda kwiatów i owoców. Jagoda kamczacka jest rośliną obcopylną, a do zapylenia niezbędny jest pyłek z innego krzewu. Już po dwóch latach od zasadzenia rośliny możemy spodziewać się owoców. Wielką zaletą jagody kamczackiej jest jej długowieczność. Rośliny te mogą być uprawiane przez ok. 35-40 lat, co jak na krzewy owocowe jest wiekiem wzbudzającym uznanie.

Czytaj również  Jagoda kamczacka a borówka amerykańska
jagoda kamczacka kwiaty
kwiaty jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka wymaga podlegania przede wszystkim w okresie wiosennym z uwagi na niewielki ilości opadów. Latem i jesienią, jej wzrost stymulują wody opadowe. Podlewanie powinniśmy kontynuować aż do momentu, gdy owoce całkowicie dojrzeją. Istotne jest również nawożenie jagody kamczackiej nawozem mineralnym po posadzeniu. W tym celu, możemy użyć nawozu do borówek. Stosowanie innych preparatów oraz środków ochrony roślin jest zbędne, ponieważ jagody kamczackiej nie atakują szkodniki i choroby.

Kiedy przycinać jagodę kamczacką?

Właściwy moment na skracanie pędów przychodzi dopiero w 4-5. roku od posadzenia rośliny. W trakcie przycinania należy pozbyć się starych pędów oraz usunąć młode występujące w nadmiarze.

jagoda kamczacka właściwości

Jagoda kamczacka – naturalne walory

Niewielkie wymagania glebowe i termiczne, to niejedyne powody, dla których coraz częściej w naszych ogrodach pojawia się jagoda kamczacka. Co zawiera owoc tej rośliny, że cieszy się tak wielką popularnością? Przede wszystkim całą masę substancji odżywczych, przede wszystkim kwasy fenolowe, flawonoidy, witaminy C i B, a także magnez, wapń i potas. W wielu krajach, jagoda kamczacka uchodzi za najzdrowszy owoc świata. Polecana jest chorym na cukrzycę, osobom mającym problemy z oczami, a także zmagającym się z chorobami układu krążenia czy nowotworowymi.

Leave a Comment