Jagoda kamczacka, a borówka amerykańska – porównanie dwóch gatunków krzewów owocowych, które robią zawrotną karierę nie tylko w Polsce,ale i na całym świecie. Naukowcy spierają się o to, które owoce są zdrowsze, mają więcej witamin i lepiej wpływają na nasze samopoczucie. Miłośnicy odchudzania i diet również porównują cudowne właściwości jagód i borówek, podobnie jak przedstawiciele innych dziedzin medycyny. My również zajmiemy się odpowiedzą na pytania, jakie zalety ma jagoda kamczacka, a jakie – borówka amerykańska.
Jagoda kamczacka przez wielu mylona jest z borówką amerykańską. W rzeczywistości, to dwa zupełnie inne gatunki roślin. Można się o tym bardzo łatwo przekonać, chociażby zagłębiając się szczegółowo w przygotowaną przez nas analizę porównawczą. Czy jagody kamczackie różnią się od borówek amerykańskich? Która z tych roślin lepiej prezentuje się w ogrodzie, a która przedstawia więcej właściwości zdrowotnych? Odpowiadamy na wszystkie wątpliwości i pytania związane z zastosowaniem, uprawą oraz zaletami borówek amerykańskich i jagód kamczackich.
Jagoda kamczacka a borówka amerykańska – wygląd i przystosowanie
Jagoda kamczacka jest rozłożystym krzewem, wywodzącym się z rejonów Dalekiego Wschodu. Poszczególne odmiany mogą osiągać nawet do 2 metrów wysokości i prezentować rozłożysty pokrój. Dzięki temu, jagoda kamczacka doskonale sprawdza się jako roślina ozdobna w naszych ogrodach, mając na uwadze ten fakt, należy sadzić ją w odpowiednio dużych odstępach i pamiętać, że jest to roślina obcopylna, dlatego trzeba posadzić co najmniej 2 krzewy obok siebie.
Jagoda kamczacka ma bardzo wiele zalet, które umożliwiają jej przystosowanie się do życia w każdym, nawet najtrudniejszym klimacie:
• jest rośliną długowieczną, jej średnia długość życia może wynosić aż 35-40 lat.
• nie wymaga zaawansowanych czynności pielęgnacyjnych – zarówno podlewanie, nawożenie, jak i podcinanie należy wykonywać regularnie, ale rzadko. Krzewy jagody kamczackiej podlewa się głównie wiosną, kiedy opadów jest mniej.
• może rosnąć na najbardziej wyjałowionych glebach – przyzwyczajona do surowych warunków kaukaskiego stepu, jagoda kamczacka, może rosnąć na słabych glebach, pod warunkiem odpowiedniego użyźnienia przed posadzeniem. Na jedną roślinę, powinniśmy zastosować ok. 10 kg obornika.
• nie atakują jej szkodniki i choroby roślin – jest bardzo odporna na wszelkiego rodzaju choroby i ataki insektów, dzięki czemu nie trzeba stosować praktycznie żadnych chemicznych środków ochrony roślin.
• dobrze znosi bardzo wysokie mrozy – ukształtował ją surowy, azjatycki klimat. Dzięki temu, nie złamią jej nawet 40-stopniowe mrozy! Jej kwiatostany również wykazują odporność na przymrozki (do -8OC). To jest szczególnie ważne, ponieważ jagoda kamczacka zakwita już w marcu. Z kolei, pierwsze owoce pojawiają się jeszcze w maju, czyli w okresie wiosennych przymrozków.
Owoce jagody kamczackiej mają wydłużony, walcowaty kształt oraz fioletowo-granatowy kolor. Ich walory smakowe znane są na całym świecie. Jagoda kamczacka owocuje w drugim roku po posadzeniu.
Borówka amerykańska krótki opis
Borówka amerykańska jest większym krzewem niż jagoda kamczacka. Może osiągać wysokość 2,5 metra, posiadając długie, intensywnie rozgałęzione pędy. Liście borówki amerykańskiej mają podłużny, eliptyczny kształt, w niektórych odmianach mogą być ząbkowane. Borówka amerykańska zakwita później od jagody kamczackiej – zwykle na przełomie kwietnia i maja, a jej kwiatostany pogrupowane są w grona. Owoce dojrzewają między lipcem, a sierpniem. Ich największą zaletą jest doskonały smak oraz duża liczba wartości odżywczych. Polska zajmuje pierwsze miejsce pod względem borówki amerykańskiej w Europie, nasz kraj jest także czołowym eksporterem tego owocu w skali świata.
Pod względem uprawy, borówka amerykańska jest znacznie bardziej wymagająca niż jagoda kamczacka. Wymaga ona znacznie żyźniejszej gleby, odpowiednio dobranego stanowiska, a także regularnego nawożenia i przycinania pędów. Nie wykazuje również tak dobrej odporności na niskie temperatury.
Jagoda kamczacka, a borówka amerykańska – właściwości owoców
Najbardziej pożądanymi częściami obu omawianych gatunków roślin, są ich owoce. Zarówno borówka amerykańska, jak i jagoda kamczacka, choć ta druga nie jest jeszcze tak popularna, mają wiele cennych właściwości. Wykorzystuje się je w cukiernictwie, ze względu na ich walory smakowe oraz rozmaite możliwości podawania. Borówki i jagody są bardzo zdrowe, zawierają liczne składniki odżywcze oraz substancje i enzymy, zwiększające naszą odporność. Właśnie dlatego, wykorzystuje się je zarówno w medycynie naturalnej, jak i w tradycyjnej farmakologii.
Jagoda kamczacka, a borówka amerykańska – skład
Jagoda kamczacka jest bogata w:
• witaminę C i D,
• procyjanidyn B1 i B2,
• wapń, magnez,
• potas,
• związki polifenolowe, flawonowe
• glikozyd.
Bogata zawartość witamin i substancji odżywczych sprawia, że jagoda kamczacka polecana jest w profilaktyce wielu chorób. Jej spożywanie (w postaci świeżych owoców lub ekstraktów), poleca się chorym na cukrzycę, mającym problemy z widzeniem, odchudzającym się (ma mniej kalorii niż borówka amerykańska). Dodatkowo, jagoda kamczacka wzmacnia naszą odporność i działa oczyszczająco i odtruwająco na nasz organizm. Polecana jest przy profilaktyce chorób nowotworowych.
Z kolei owoce borówki amerykańskiej posiadają:
• witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E
• kwas foliowy
• kwas egalowy,
• polifenole,
• flawonoidy,
• procyjanidyn.
Dla wielu, to właśnie borówka amerykańska jet najzdrowszym owocem świata. Trudno dziwić się takim opiniom, analizując skład owoców, które stanowią prawdziwą „bombę witaminową”. Borówka amerykańska wspiera naszą odporność, a jej spożywanie blokuje aktywność enzymów, mogących powodować zmiany nowotworowe w naszym ciele. Borówka może zapobiegać także marskości wątroby, dzięki swoim właściwościom, hamującym i spowalniającym rozwój wirusa HCV, odpowiadającego za tę chorobę. Borówki amerykańskie poleca się także osobom chorym na zaćmę lub zwyrodnienie plamki żółtej.