Świeże soki z warzyw i owoców to najlepsze napoje poza naturalną wodą mineralną. Każdy kto pija soki sklepowe musi wiedzieć, że są one pasteryzowane, robione z soków zagęszczonych, faszerowane konserwantami, sztucznymi słodzikami lub nadmiarem cukru, oraz innymi chemicznymi E-dodatkami (barwniki, ulepszacze smaku). Sztuczne sklepowe soki są pozbawione większości dobrych wartości odżywczych, w tym witamin. Są niezdrowe od nadmiaru chemii, tuczącego cukru i rozwadniane wodą. Stanowią zwykły pokarmowy śmieć. Najlepiej więc zacząć wreszcie pić to, co naturalne. Konieczne przeczytaj wszystko na temat – świeże soki z warzyw i owoców. Jeszcze dziś wypróbuj świeżo wyciskane soki, soki naturalne, soki z warzyw, soki z owoców.
Świeże soki z warzyw i owoców
Każdy powinien przestać pić sztuczne soki sklepowe, a zamiast tego wyciskać sobie w domu własne świeże soki z warzyw i owoców. Takie świeżo wyciskane soki, soki naturalne, soki z warzyw, soki z owoców. Mogą to być albo tylko soki z warzyw czy soki z owoców, albo też soki mieszane warzywno-owocowe. Wszystkie muszą być jednak robione chwilę przez spożyciem i ze świeżych owoców, najlepiej ekologicznie czystych od pestycydów (z hodowli naturalnych). Mieszane świeżo wyciskane soki, soki naturalne mogą być przy tym komponowane w dowolny sposób (np. warzywa i owoce z trawą pszeniczną, kiełkami roślinnymi, orzechami i nasionami).
Świeże soki z warzyw i owoców można wyciskać z soku ręcznie, jest to jednak trudne w warunkach domowych. Dlatego najlepiej używać do tego profesjonalne wyciskarki mechaniczne renomowanych producentów (starsze urządzenia to sokowirówki, nowoczesne to wyciskarki wolnoobrotowe). Świeżo wyciskane soki są wtedy dobrze odcedzone i klarowne. Pamiętajmy jednak że prawdziwe soki naturalne powinny zawierać nieco włókna, czyli resztek z miąższu, które mechaniczna wyciskarka odrzuca.
Oto 10 powodów, dlaczego należy pić tylko świeże soki z warzyw i owoców:
Świeże soki z warzyw i owoców umożliwiają konsumpcję większej różnorodności warzyw, owoców, ziół, traw, nasion, orzechów, czy kiełków. Zbyt często jemy zbyt mało i zbyt skąpy wybór warzyw i orzechów. Niektórzy ich w ogóle nie lubią, a dzieci potrafią je wybierać z jedzenia i odrzucać. Natomiast świeżo wyciskane soki, soki naturalne, w tym szczególnie mieszane soki z warzyw i soki z owoców w jednym zawierają więcej produktów, a przez to i bardziej różnorodne składniki odżywcze. Można w ten sposób przemycić do organizmu nawet te warzywa i owoce, których nie lubimy i zwykle nie jemy. Dodane w małych ilościach nie będą wyczuwalne w świeżo wyciskanym soku.
Świeżo wyciskane soki zapewniają idealne zdrowie. Takie świeże soki z warzyw i owoców to istna bomba witaminowo-mineralna. Świeżo wyciskane soki w tempie ekspresowym i w bardzo dużej liczbie dostarczają naszemu organizmowi niezbędne witaminy, minerały i żywe kultury bakterii oraz enzymy roślinne. Zaledwie w 15 min. substancje te przechodzą z jelit do naszego krwiobiegu. Nasze ciało czerpie z tego składniki budulcowe i odżywcze, wspomagające układ immunologiczny i lecznicze, czy zapobiegające starzeniu. Dzięki temu możliwa jest właściwa stymulacja działania i wydolności naszych organów wewnętrznych. Dla przykładu, nasza skóra regeneruje się w ten sposób, odnawiając całkowicie swoje komórki już co 4 tygodnie, natomiast kości pełną odnowę przechodzą dzięki temu ok. 10 lat.
Świeże soki z warzyw i owoców bardzo wzmacniają nasz system immunologiczny (odpornościowy). Nasza odporność jest obecnie słaba z powodu uprzemysłowienia, zanieczyszczeń, bombardowania chemią i wszechobecnym stresem. Żadne suplementy nie zapewnią nam idealnego zdrowia, nawet najlepsze i najdroższe! Najlepiej naszą odporność zbudują i poprawia świeżo wyciskane soki, soki naturalne, soki z warzyw, soki z owoców. Aby proces ten wspomóc, specjaliści zalecają dodatkowo dodawać do soków warzywno-owocowych również kiełki roślinne, orzechy, nasiona, zioła, a nawet młode pędy traw i pokrzyw. To prawdziwa bomba odżywczo-lecznicza, stawiająca na nogi jak nic innego! Przykładowo, sok z młodej pszenicy, lucerny czy trawy zawiera aż kilkaset ważnych biologicznie czynnych substancji, jak: minerały, witaminy, enzymy, fitohormony, aminokwasy, czy garbniki.
Tylko świeżo wyciskane soki, soki naturalne, soki z warzyw, soki z owoców mogą dostarczyć naszemu ciału wystarczającą ilość budulca. Do uzyskania 1 litra soku naturalnego z wyciskarki potrzebne jest ok. 1,5-2 kg surowca, czyli warzyw i/lub owoców. Na pewno nigdy nie zjemy ich tyle w całości, za to łatwo możemy wypić odciśnięty z nich sok. Dzięki temu jedynie w taki sposób możemy dostarczyć swojemu organizmowi dostatecznie wiele substancji budulcowych. Ponadto, nasz organizm nie będzie musiał tracić energii na trawienie całych warzyw i owoców, a potem wydalać pozostałe po tym resztki. Najłatwiej i najkorzystniej więc pić naturalne świeżo wyciskane soki.
Mimo odrzucania w ten sposób wyciśniętego miąższu, nie tracimy wcale błonnika, który dostarczymy sobie w inny sposób – np. w surówkach, sałatkach zupach. Niewielka część błonnika przejdzie też do soku, widoczna w postaci naturalnego zmętnienia i osadu na dnie szklanki. Zadaniem świeżo wyciskanych soków nie jest zresztą dostarczanie błonnika, lecz dużych ilości składników budulcowych, witamin i minerałów.
Świeże soki z warzyw i owoców dostarczają nam substancje budulcowe najwyższej jakości, ponieważ mimo wyciskania, pozostają one w niezmienionej formie. To nie prawda, że musimy fundować sobie jedzenie musi być gotowane i przetworzone przynajmniej raz dziennie. Obróbka termiczna, przetwarzanie i dodawana do żywności chemia zabijają bowiem witaminy, żywe kultury mikroorganizmów, czy enzymy w roślinach. Tylko świeże, żywe pokarmy (warzywa i owoce), w tym wyciskane z nich soki naturalne mogą zapewnić substancje odżywcze w najlepszej bo niezmienionej. A więc w pełni naturalnej i najzdrowszej przez to postaci. Jedzenie gotowane powinno być tylko uzupełnieniem naturalnego menu.
Świeże soki z warzyw i owoców, jako soki naturalne w całej pełni, najlepiej alkalizują organizm. Obecnie specjaliści biją na alarm, że jesteśmy coraz bardziej zakwaszani od środka z powodu konsumpcji niezdrowej żywności (Fast-ffod, gotowe jedzenie przetworzone, słodycze). To bardzo ważne więc dla każdego, by jeść pokarmy alkalizujące. Przywrócenie prawidłowego pH organizmu jest niezbędne! Inaczej będziemy chorować, a nasze narządy wewnętrzne staną się niewydolne z czasem. Zakwaszenie prowadzi m.in. do nowotworów. Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców dają też wielki zastrzyk zdrowej energii. Poprawiają też jasność umysłu i stan samopoczucia, likwidują bezsenność, poprawiają wygląd, odmładzają. Co jednak najważniejsze – odkwaszają (prawidłowe pH organizmu ludzkiego jest lekko alkaliczne) i odtruwają organizm oraz uwalniają nas od uzależnienia od konsumpcji cukru.
Świeżo wyciskane soki idealnie oczyszczają nasz organizm z toksyn. Oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów pokarmowych to niesłychanie ważna rzecz. Bez błonnika oraz substancji czynnych warzyw i owoców jest to praktycznie niemożliwe. Brak oczyszczania organizmu prowadzi z czasem do zakwaszenia, poważnych chorób, raka i niewydolności organów wewnętrznych, a rezultacie do przedwczesnej śmierci. W dzisiejszym zatrutym świecie należy pomagać swojemu organizmowi w oczyszczaniu się i wydalaniu zbędnych resztek oraz toksyn. Inaczej toksyny zaczną odkładać się w organizmie, bo ciało nie nadąży ich wydalać. Idealnie oczyszczają nas jednak szczególnie świeżo wyciskane soki, soki naturalne, soki z warzyw, soki z owoców. Zaleca się robienie sobie w tym celu przynajmniej jednego dnia w tygodniu, opartego wyłącznie na konsumpcji samych tylko świeżo wyciskanych soków. Ewentualnie z dodatkiem surowych warzyw i owoców.
Świeże soki z warzyw i owoców są zalecane przez specjalistów, jako pokarmy naturalnie lecznicze i zapobiegające chorobom cywilizacyjnym. Działają zapobiegawczo i leczniczo nawet na nowotwory złośliwe. Nic nas tak nie zregeneruje i nie uzdrowi jak naturalne substancje i pokarmy. Leki to chemikalia, które należy podawać, gdy nic innego nie pomaga. Najbardziej szkodzą nam niedobory składników odżywczych i toksemia powodowana zakwaszeniem oraz brakiem lub złym oczyszczaniem organizmu z toksyn. Równowagę przywrócą w tym jednak świeżo wyciskane soki, soki naturalne, soki z warzyw, soki z owoców. Poprawią nasz zdrowia i równowagę organizmu i to w sposób najzdrowszy, bo w pełni naturalny. Obecnie dieta warzywno-owocowa jest koniecznością w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.
Świeżo wyciskane soki zapobiegają otyłości i nadwadze. Warzywa i owoce w każdej postaci nie tuczą. Na dodatek dostarczają błonnik i sprzyjają dłuższemu uczuciu sytości. Natomiast fakt, że świeże soki z warzyw i owoców regulują pH organizmu i oczyszczają go z toksyn, dodatkowo niweluje to groźbę otyłości. Organizm zanieczyszczony toksynami próbuje wydalić ile da radę, a resztę magazynuje przede wszystkim w tkance tłuszczowej. Stąd tycie u osób borykających się z zakwaszeniem oraz intoksykacją swego ciała.
Świeże soki z warzyw i owoców w przeliczeniu kosztów okazują się naprawdę tanie, jak na taki ogrom zdrowotno-odżywczych dobrodziejstw, jakie oferują.