Nie bez powodu, szafran najdroższa przyprawa świata, od niemal 3000 lat cieszy się wielkim uznaniem, ze względu na liczne walory. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw, wykazuje szerokie właściwości lecznicze, a nawet bywa stosowana jako afrodyzjak. Ta niezwykle drogocenna roślina doceniana była już przez starożytnych Greków i Sumerów. Zbawienne właściwości szafranu doceniali oni, używając go do przeróżnych celów. Dziś, mimo że minęło kilka tysięcy lat, szafran nadal cieszy się swoją renomą. Szafranowy świat skrywa w sobie wiele tajemnic, a lektura niniejszego artykułu z pewnością pozwoli Wam je odkryć.
Występowanie szafranu na świecie
Szafran jest rośliną należącą do rodziny kosaćcowatych. Na całym świecie występuje ok. 80 gatunków i odmian szafranu. Roślina ta składa się z liści o podłużnym, rynienkowatym kształcie, kwitnących wczesną wiosną kwiatów oraz bulwocebuli, stanowiącej część podziemną. Gdzie uprawiany jest szafran? Najdroższa przyprawa świata od starożytności uprawiana byłą głównie na terenie Europy i Azji. Popularna była przede wszystkim w Grecji, Hiszpanii, Chinach oraz Indiach i Iranie. Co ciekawe – także dziś to właśnie te kraje piastują pozycje liderów w światowej produkcji szafranu. Szeroki zastosowanie szafranu, potrafi zadziwić i bynajmniej nie ogranicza się wyłącznie do zastosowania w kuchni i leczeniu.
Szafran wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, jako składnik pigmentów i farb, gdyż intensywnie barwi na kolor żółty. W przeszłości i obecnie wykorzystywany jest w leczeniu wielu dolegliwości i chorób. Wiadomo, że szafran pomaga leczyć czarną ospę, rozstrój żołądka czy zarazę morową. Dużo mówi się także o skuteczności szafranu w walce z nowotworami. Jednak największą popularnością cieszy się szafran przyprawa. Przyprawę uzyskuje się z wysuszonych słupków kwiatowych szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus). Dodaje się go do różnych potraw oraz do wypieków. Jego korzenny, gorzki i lekko ostry smak nadaje potrawom wyrazistego charakteru. Z uwagi na jego intensywny smak, należy bardzo uważać by nie dodać go w zbyt dużej ilości, gdyż potrawy będą miały bardzo gorzki smak.
Szafran najdroższa przyprawa świata cena
O szafranie zwykło mówić się, że ta luksusowa przyprawa warta jest każdych pieniędzy. Z pewnością, biorąc pod uwagę jedyny w swoim rodzaju smak i liczne walory, trudno nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na to, by w swojej domowej kolekcji przypraw posiadać szafran. Cena za kilogram tej przyprawy wynosi bowiem od 6 tysięcy do 33 tysięcy złotych za kilogram. Jak widać, szafran najdroższa przyprawa świata, nie tylko z nazwy zalicza się do luksusowych towarów. Jednak liczne zastosowanie szafranu pozwala twierdzić, że przyprawa warta jest swojej ceny. Z uwagi na swój intensywny, korzenny aromat, szafran wykorzystywany jest m.in. w przemyśle kosmetycznym. Jest niezwykle popularnym składnikiem perfum i kremów.
Do czego dodaje się szafran i jak wygląda przyprawa szafran?
Wiedząc jaki smak ma szafran, ile kosztuje i gdzie jest uprawiany, czas przejść do najistotniejszego elementu związanego z tym produktem. Do czego dodaje się szafran? Przyprawę można stosować zarówno do dań mięsnych, jak i do przyprawiania ryżu, a także do rozmaitych wypieków i deserów. Szafranu używa się do przyprawiania dań opartych na sosie curry, świetnie komponuje się z risotto czy potraw z ryb. Szczególnie ryba gotowana w ziołach smakuje doskonale, jeśli przyprawimy ją szczypt szafranu. Wielką zaletą szafranu jest fakt, że można dodawać go do potraw niemal ze wszystkich kuchni świata. Nieważne, czy przygotowujemy hiszpańską paellię z ryżu, kurczaka, papryki i innych dodatków, czy włoskie lody lub puddingi. Irańczycy wykorzystują go do tradycyjnej narodowej potrawy – kebab chelow, zaś w Uzbekistanie jest on nieodłącznym składnikiem weselnego pilawu. Szafran wszędzie znajdzie swoje zastosowanie, czyniąc smak potraw wyrazistym i unikatowym.
A do czego dodaje się szafran w kuchni polskiej?
Rodzime tradycje kulinarne dostarczają wielu przepisów na dania z szafranem. Co więcej, idealnie komponuje się on z daniami obiadowymi, takimi jak flaki czy ryby, jak i do wypieków. Z tych ostatnich, szczególnie popularne są tzw. baby szafranowe, przygotowywane na Wielkanoc. Tradycja tego świątecznego wypieku jest niezwykle długa i znana w wielu regionach naszego kraju. Jednak bez względu na to czy dodajemy szafran do dań gorących czy deserów, polskich, czy zagranicznych, jego działanie jest nieocenione. Wspaniały smak ma domowy rosół z szafranem, który nie tylko stanowi pomysł na smaczny posiłek, ale również wzmacnia naszą odporność. Wszak szafran najdroższa przyprawa świata – nie tylko dodaje smaku potrawom, ale jest także doskonałym lekarstwem.
Lecznicze zastosowanie szafranu
Sporo mówi się o pozytywnym wpływie, jaki na leczenie depresji i złych nastrojów ma szafran. Właściwości tej rośliny w zakresie walki z przygnębieniem sprawiły, że postanowiono przebadać wpływ szafranu na przeciwdziałanie apatii. Efekty badań, prowadzonych w latach 2002-2004 były jednoznacznie. Wyciąg z szafranu podawany osobom cierpiącym na depresję, nie tylko pomagał przezwyciężać apatyczny nastrój, ale także nie wywoływał skutków ubocznych, jak w przypadku wielu innych leków.
Czy Szafran to trucizna?
Należy jednak wiedzieć, że szafran, podany w zbyt dużej ilości może okazać się trucizną! Zbyt duże spożycie może wywołać silną toksyczna reakcję w naszym organizmie. Szacuje się, że dawka 21 gramów na kilogram masy ciała może okazać się zabójczą. Oczywiście trudno wyobrazić sobie, aby osoba ważąca 100 kg zjadła 2 kg szafranu. Nie tylko dlatego, że taka ilość kosztowałaby kilka miesięcznych pensji. Warto jednak wiedzieć, że pomimo swoich smakowych i leczniczych właściwości, szafran może okazać się również śmiertelną trucizną.
Luksusowa przyprawa dla wybranych?
Doprawianie potraw, przeciwdziałanie depresji, tworzenie perfum, leczenie niepłodności i nowotworów – w nieskończoność można wymieniać liczne zastosowania, które ma szafran. Najdroższa przyprawa świata charakteryzuje się licznymi zastosowaniami, które często zadziwiają i fascynują jednocześnie. Podobnie, jak zadziwiające są ceny szafranu. Mając na uwadze szlachetny smak i zapach oraz właściwości barwiące, wysoki koszt szafranu nie przeszkadza w jego rozpowszechnianiu. Wręcz przeciwnie, rynek tej przyprawy nieustannie się rozwija. Światowi liderzy w produkcji i handlu szafranem doskonale zdają sobie sprawę, że ten luksusowy towar jest pożądany na całym świecie.
[…] amerykański to cenione i bardzo ekskluzywne danie podawane w najdroższych restauracjach. Jednak jak wiadomo, aby zjeść zwierzę trzeba […]