Trufle grzyby na wagę złota

Rate this post

Nawet, jeśli wyglądają niepozornie i same w sobie nie smakują jak kulinarny cud świata, to popyt na nie jest ogromny. Chodzi oczywiście o trufle. Grzyby te są niezwykle rzadko spotykane, uchodzą za nieziemski przysmak, a ich ceny sięgają kilku tysięcy euro za kilogram. Skąd wziął się fenomen trufli i na czym polega? Jak to możliwe, że ludzie na całym świecie są w stanie płacić ogromne pieniądze za dostęp do tych grzybów? Ich tajemnica tkwi przede wszystkim w wyjątkowym aromacie i tym, że dodawane do potraw nadają jedyny w swoim rodzaju smak.

Co to są trufle i gdzie występują?

Nieprzypadkowo trufle nazywa się grzybami na wagę złota, zarówno ich cena, jak i rzadkie występowanie, zasługują na najbardziej wysmakowane porównania. Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu poświęconego najdroższym grzybom świata. Dowiecie się, dlaczego cały świat kocha trufle. Grzyby te doskonale komponują się z daniami obiadowymi, przekąskami czy słodyczami. Czy trufle można hodować w warunkach innych niż naturalne? I czy sprzedawcy na bazarze w zachodnim kraju mogą wcisnąć nam chińską podróbkę zamiast prawdziwej trufli? O tym przekonacie się, czytając do końca nasz tekst.

czarne trufle grzyby na wagę złota
czarne trufle

Trufle – występowanie i historia

Skoro wiemy już, że trufle mają opinie najdroższych grzybów świata, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, ile faktycznie kosztują? I tutaj wielu czytelników wpada często w osłupienie: za kilogram trufli czarnozarodnikowych trzeba zapłacić, bowiem aż 2 000 euro! Drogo? Co w takim razie powiedzieć o trufli białej, której cena wynosi 4 tysiące za kg? Z czego wynikają tak horrendalne ceny za trufle?

białe trufle grzyby na wiagę złota
trufle białe

Wykorzystanie psów, świni do zbierania trufli

Grzyby te, przede wszystkim występują w ograniczonej liczbie miejsc. Ich główne obszary występowania, to ciepłe kraje śródziemnomorskie: Włochy. Hiszpania. Francja, Chorwacja. Mało tego, trufle nie rosną na powierzchni, tylko ok. 10-30 cm pod ziemią, co znacznie utrudnia ich poszukiwania. Zbieracze trufli używają w tym celu psów, których węch jest nieocenioną pomocą w lokalizowaniu podziemnych skarbów. Za ciekawostkę można uznać fakt, że w dawnych czasach, poszukiwacze trufli zamiast psów, korzystali z pomocy… świń. One także pomagały w znajdowaniu grzybów, z tą różnicą, że najczęściej natychmiast je pożerały. Psy na tym polu wykazują znacznie większą efektywność, a znalezione trufle zostawiają w spokoju.

Czytaj również  Szafran najdroższa przyprawa świata
pies do szukania trufli
lagotto romagnolo pies do szukania trufli

Kiedy zbiera się trufle?

Samo zbieranie trufli jest obwarowane licznymi przepisami. Np. we Włoszech, osoba chcąca przemierzać las w poszukiwaniu trufli, musi zdać specjalny egzamin i otrzymać pozwolenie. W innych krajach, często godzina zbierania trufli to wydatek rzędu kilkudziesięciu euro, a w przypadku nalezienia grzybów należy za nie dodatkowo zapłacić. Mimo to, zbieraczy trufli nie brakuje. Kuszeni wizją wielkich zysków ze sprzedaży, ne szczędzą środków, które inwestuj w zezwolenia. W naszym kraju, niewiele wyjdzie z wyprawy na trufle. Grzyby trufle, bowiem u nas objęte ochrona i ich zbieranie jest nielegalne. Sezon na trufle białe trwa od początku października do końca grudnia. Wtedy zbiera się głównie trufle białe – znacznie szlachetniejsze i droższe. Trufle czarnozarodnikowe – występujące częściej, zbierać można do połowy marca. Wielkim atutem jest ich niebywały aromat i złożoność smaku. Dzięki temu, trufle z powodzeniem można używać trufli zarówno do dań na słodko, jak i potraw obiadowych.

znaleziona trufla czarna

Skoro zbieranie trufli jest tak kłopotliwe, czy nie próbowano hodować ich na specjalnych plantacjach?

Oczywiście, że próbowano. Wyjątkowość trufli sprawia jednak, że grzyby te najlepiej rozwijają się w warunkach naturalnych. Tworzy się oczywiście specjalne ogrody truflowe, jednak koszty takiej inwestycji są spore, a rezultaty – bardzo niepewne. Sam proces hodowli może trwać nawet do 6 lat. Trufle preferują współżycie z innymi orgiazmami, zazwyczaj są to korzenie drzew. Największe szanse na zalezienie trufli ma się w okolicach dębów, gdyż to ich korzenie stanowią najlepsze środowisko bytowania trufli. Grzyby pobierają z korzeni drzew minerały i związki organiczne, oddając im hormony oraz inne substancje.

Czytaj również  Przyprawa curry
trufla grzyb
trufla

Trufla chińska – uwaga na podróbki!

Wykorzystując przeogromny popyt na trufle, wielu handlarzy próbuje nieźle zarobić, niekoniecznie sprzedając uczciwy towar. Często spotykanym zjawiskiem jest sprzedaż tzw. trufli chińskiej. Grzyb ten jest znacznie powszechniejszy i nie posiada walorów smakowych, ani zapachowych jak „prawdziwe” trufle. Grzyby te jednak potrafią przejmować walory naturalne od trufli, wystarczy, że przez pewien czas będą leżały obok. W ten sposób trufla chińska sprzedawana jest na bazarach i w innych miejscach, nieświadomym turystom. Nie trzeba dodawać, że jej cena jest tak samo wysoka, jak szlachetnej trufli czarnozarodnikowej lub białej.

Jeśli chodzi o rozmiar trufli, za optymalne uznaje się grzyby o wadze 60-70 gramów. Uznawane są one za najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze, ponieważ znajdują się w optymalnej fazie wzrostu. Trufle posiadają mało kalorii, dlatego są cennym składnikiem diety. Bogate w sole mineralne i węglowodany, posiadają wartość energetyczną. Charakteryzują się także dużą, 20-procentową zawartością białka. Należy jednak uważać na zbyt małe trufle. Grzyby te są niejadalne i mogą prowadzić do problemów żołądkowych.

trufle w sklepie Alba, Włochy
trufle w sklepie, Alba, Włochy

Jeśli chodzi o przechowywanie trufli, należy koniecznie trzymać je w lodówce, owinięte w białą bawełnianą szmatkę. W ten sposób trufle można przechowywać przez okres do 2 tygodni. Zamrażanie trufli jest dopuszczalne, choć wielu koneserów truflowego smaku uważa to niemal za świętokradztwo. Mrożenie zabija wiele walorów aromatycznych i smakowych. Jeśli jednak zdecydujemy się mrozić trufle w zamrażarce, po ich wyjęciu nie wolno nam ich rozmrażać.

jajka z dodatkiem trufli białej
jajka z dodatkiem trufli białej

Do potraw dodajemy je w postaci startych, zamrożonych kawałków. Smak i jedyny w swoim rodzaju aromat sprawia, że trufle doskonale sprawdzą się w niezliczonej liczbie potraw. Można dodawać je zarówno do deserów, jak i do dań na ostro. Z całą pewnością, dodanie trufli znacznie poprawi smak i zwiększy finansową wartość każdej potrawy.

Czytaj również  Przyprawa curry

Leave a Comment