Jedyny w swoim rodzaju smak, niepowtarzalny kolor i popularność, z której słynie na całym świecie. Przyprawa curry to bez dwóch zdań jedna z tych rzeczy, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Niezależnie od tego czy mieszkamy w Polsce, Afganistanie, USA czy Serbii. Curry jest znane i uwielbiane pod każą szerokością geograficzną. Tajemnica popularności tej przyprawy (a raczej mieszanki przypraw) tkwi nie tylko w jej unikatowym smaku i specyficznym zapachu. Curry ma bowiem szereg rozlicznych właściwości, które pomagają także dbać o nasze zdrowie. Zapraszamy w kolejną podróż szlakiem najsłynniejszych przypraw. Tym razem dowiecie się wszystkiego o curry.
Przyprawa curry – skąd się wzięła w Polsce?
Samo określenie „curry” jest niezwykle wyjątkowe. W Europie oznacza ono mieszankę przypraw o intensywnym smaku. W Indiach curry to po prostu sposób przygotowywania potraw. Ta druga forma rozprzestrzeniła się szybko na całym świecie. Efektem czego bez trudu znajdziemy w menu wielu restauracji dania pn. Kurczak curry czy Sos curry. Jednak tym, co łączy oba znaczenia jest charakterystyczny smak. Historia curry zaczyna się tam, gdzie historia innych przypraw, czyli w Indiach. W gorącym indyjskim klimacie, komponowano wiele mieszanek curry, od tych najłagodniejszych w smaku, aż po najbardziej pikantne.
Przyprawa z curry jaką znamy, zalicza się do najbardziej neutralnych, dlatego może być dodawana do wielu rodzajów potraw. Do Europy, przyprawa curry dotarła na statkach brytyjskich w XVIII wieku. Natychmiast zyskała ona wielką popularność, dzięki możliwości nadawania tradycyjnym daniom orientalnego smaku. Nie trzeba dodawać, że bardzo szybko została ona potraktowana jako dobro luksusowe. Nie każdy mógł pozwolić sobie na to, by w jego kuchni mogła znaleźć się przyprawa curry. Cena za nią była bowiem niezwykle wysoka. Dziś za tradycyjną porcję przypraw płacimy kilka złotych, a na dodatek znajdziemy curry w niemal każdym sklepie. Trudno więc wyobrazić sobie, że kilkaset lat temu kosztowała ona majątek.
Skład mieszanki przypraw curry
Znając już burzliwe dzieje curry, należy odpowiedzieć sobie na pytanie: czym tak naprawdę jest ta przyprawa. Samo stwierdzenie, że „mieszanka przypraw”, brzmi dość enigmatycznie i niezbyt wiele nam mówi. Znacznie więcej dowiemy się, rozkładając curry na czynniki pierwsze. Otóż, w skład najpopularniejszej, znanej w Europie mieszanki przypraw curry, wchodzi kilka ziół i przypraw.
Są to: ostra papryka, kurkuma, kolendra, kardamon, kmin rzymski, pieprz, goździki, czosnek, chilli, cynamon, imbir, sól. W zależności od regionu, przyprawa curry może mieć nieco inny skład i różne proporcje poszczególnych składników. W jej składzie mogą znajdować się także m.in.: gałka muszkatołowa, goździk i inne. Za charakterystyczny, jasnożółty kolor przyprawy odpowiada kurkuma. W zależności od receptury, curry może mieć barwę zielonkawą, czy czerwonawą, w zależności od przewagi danego rodzaju papryczek.
Zastosowanie przyprawy curry w Polsce i na świecie
Do czego dodaje się curry? Najprościej byłoby odpowiedzieć – do wszystkiego! I wcale nie będzie to przesada. Potrawy z przyprawą curry serwowane są na całym świecie. Szczególnie w ostatnich latach panuje ogromna moda na dodawanie curry do wielu różnych dań Przewagą tej przyprawy jest z pewnością fakt że curry niemal do wszystkiego pasuje. Gdybyśmy chcieli skupiać się wyłącznie na polskiej kuchni, curry z powodzeniem możemy dodawać do wszystkich delikatnych mięs: drobiu, cielęciny, wołowiny. Doskonale komponuje się także z rybami, praktycznie pod każdą postacią. Śmiało możemy dodawać curry do gulaszu, a także do zup. Jeśli zaś jesteśmy tradycjonalistami, z pewnością doprawimy ta przyprawą potrawy z ryżu, smażonych warzyw czy sosów. Jednak na tym nie kończy się lista potraw, do których użyta może być przyprawa curry.
Zastosowanie tej niezwykłej mieszanki pozwala dokonywać w kuchni prawdziwych cudów. Mieszkańcy dzisiejszych Indii i dalekiego wschodu zdawali sobie z tego sprawę już ponad 4000 lat temu. Podobnie, jak z niezwykłych właściwości, które posiada przyprawa curry. Bo trzeba zdawać sobie sprawę z faktu, że nie tylko wyjątkowy smak przemawia za tym, aby curry dodawać jak najczęściej. Równie istotne jest to, jak przyprawa wpływa na nasze zdrowie. Aby się o tym przekonać, najlepiej nie skupiać się na całości, tylko na poszczególnych składnikach. Razem tworzą one prawdziwą bombę odpornościową!
Curry – niezwykła zdrowotna kombinacja
1. Kurkuma – główny składnik przyprawy curry – ma działanie przeciwzapalne i może działać przeciwnowotworowo. Działa w zbawienny sposób na nasza wątrobę, czyni nasz organizm mocniejszym i bardziej odpornym na działanie bakterii i wirusów. Dodatkowo, chroni również przed udarami i kłopotami z pamięcią.
2. Chili – pozytywnie w pływa na przemianę materii i pobudza procesy trawienne w naszym organizmie.
3. Cynamon – wzmacnia naszą odporność, pomaga w różnego typu infekcjach wirusowych i chroni przed zachorowaniami.
4. Imbir – doskonale działa na niestrawność, pobudza do działania i dodaje energii (stosuje się go także w napojach energetycznych), stymuluje metabolizm.
5. Kolendra – wykazuje działanie przeciwbakteryjne i wzmacnia naszą odporność.
Powyższa lista z pewnością nie zawiera wszystkich zalet, jakie dla naszego zdrowia posiada przyprawa curry. Właściwości zdrowotne tej mieszanki stoją na równi z jej niekwestionowanymi walorami smakowymi. Dodając do tego atrakcyjną cenę i stałą dostępność produktu, przyprawa curry może być jednocześnie wspaniałym lekarstwem. Nie bez powodu, przez wiele osób curry nazywane jest najzdrowszą przyprawą na świecie. Przyprawa curry usprawnia umysł ludzki, poprawia naszą koncentrację, sprzyja łatwiejszemu zapamiętywaniu. Ostatnie odkrycia dowodzą także, że regularne stosowanie curry redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Wszystkim osobom, cierpiącym na problemy z przemianą materii czy regulacją gospodarki wodnej, curry także pomoże. Ostrzejsze składniki przyprawy zapewniają lepszy metabolizm oraz skutecznie przyczyniają się do poprawy funkcjonowania naszego trawienia. Pamiętajmy jednak, że curry należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Aby mieszanka nie straciła swoich właściwości, należy zadbać o to, aby opakowanie było szczelnie zamknięte. Curry powinniśmy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, gdyż jest to jedna z przypraw, która szybko wchłania wilgoć. Tylko idealnie sucha nadaje się do stosowania i tylko wtedy możemy cieszyć się wszystkimi jej właściwościami.