Przepis na omlet

Rate this post

Jaja kurze stanowią bardzo ważny akcent naszej zdrowej diety. Są jak naturalna multiwitamina. Przygotowujemy je do zjedzenia na różne sposoby, także jako dodatek do innych potraw. Tylko który przepis najlepiej wybrać? Uwielbiasz gotować, w tym szczególnie różne dania z udziałem naturalnych kurzych jaj? Konieczne przeczytaj nasz mini poradnik kulinarny i wybierz swój ulubiony przepis na omlet!

Przepis na omlet w domu.

Dzięki kilku podstawowym krokom i inwencji twórczej, można w ciągu kilku minut przygotować smaczny, zdrowy i pożywny omlet. Na dodatek poza jajkiem można go wypełnić tym, co akurat mamy pod ręką. Jest to więc również świetny sposób na wykorzystanie kulinarnych resztek z naszej lodówki! Żadne jedzenie się dzięki temu nie zmarnuje. W gorącym omlecie skonsumujemy podsmażone resztki wędlin, sery, pieczarki, warzywa itp. Wszelkie spożywcze resztki wznoszą się na nowy, pożyteczny kulinarnie poziom po umieszczeniu ich w omlecie!

Kto wymyślił omlet?

Jest takie amerykańskie powiedzenie – „francuskie wersety, amerykańskie omlety”. Powszechnie bowiem wydaje się, że to właśnie Francuzi wymyślili omlety. Jednak historycy uważają, że Francuzi przejęli ten pomysł od swych przodków Rzymian. Natomiast Amerykanie dopracowali omlety do perfekcji i chyba jedzą ich najwięcej i najczęściej ze wszystkich narodowości świata. Powiedzmy więc po prostu, że omlet to danie znane już od starożytności.

Wybór patelni do omletów / patelnia do omletów.

Nie każda patelnia nadaje się do robienia omletów. Chodzi przede wszystkim o jej wielkość. Szefowie kuchni zalecają w tym względzie, aby do omleta z 2 jaj używać patelni o przekroju ok. 20 cm. Natomiast do omleta z 3 jaj, zdecydowanie lepiej wziąć patelnię o przekroju 23 cm.  Bardzo ważna uwaga dodatkowa jest też taka, by była to patelnia o powłoce nieprzywierającej. W przeciwnym razie omlet nam się rozleci przy próbie jego poruszenia.

patelnia do omletów placków
patelnia do omletów placków

Przepis na omlet – najważniejsza klasyka!

Za klasykę w tym temacie uchodzą oczywiście przepisy francuskie. Taki typowy francuski omlet zaczyna się przy tym od ubitych, a raczej roztrzepanych jajek na patelni, tak jak do jajecznicy. Patelnia w trakcie podgrzewania omletu musi być stale potrząsana, aż jajka zaczną się ścinać i twardnieć. Kiedy jajka będą już całkiem ścięte (podsmażone), omlet musi zostać zwinięty lub ciasno złożony na pół. Na koniec omlet jest układany na talerzu, szwem do dołu. Konsumuje się go nożem i widelcem, krojąc i nadziewając, następnie podając tak uformowany kęs do ust.

Czytaj również  Przepis na deser z mascarpone

Nadzienie do omletów? Co można dodać do omletu?

Klasyczny omlet może być zwykły, czyli bez niczego innego, lub nadziewany. Zwykle każdy woli jednak omlet nadziewany, bo jest smaczniejszy. Można też wykorzystać do niego różne smakołyki i wspomniane resztki z lodówki. Możemy na przykład zrobić omlet z serem, mięsem, krojonymi i podsmażonymi wędlinami, grzybami z cebulą, warzywami mrożonymi lub świeżymi itp. Dodatki mrożone najlepiej wcześniej podsmażyć, poddusić, czy sparzyć lub ugotować (np. warzywa z rosołu).

Bardzo popularne są też omlety na słodko np. z twarożkiem słodzonym miodem, z mrożonymi lub świeżymi owocami. Takie dodatki można użyć w trakcie robienia omletu na patelni, lub dopiero na koniec. Przykładem mogą być owoce z bitą śmietaną, dołożone na koniec do zagiętego omletu na słodko. Jeśli używamy owoce do omletu, to najlepiej sezonowe, bo świeże są najzdrowsze. Do omletów na słono często dodaje się też różne zioła.

Taki omlet z drobnymi ziołami jest znanym standardowym francuskim daniem. Zestaw posiekanych ziół jest mieszany z jajkami przed gotowaniem i robi się go bez sera. Amerykańskie omlety są nieco inne. Wykonanie i przepis zaczyna się w ten sam sposób, ale dalsza część ich wykonania to już nieco inna bajka.

Otóż gdy jajka się już nieco podsmażą, krawędzie omletu są podnoszone z boków patelni za pomocą szpatułki. Chodzi o to, by lejące się i jeszcze nieścięte z wierzchu jajka mogły spłynąć pod spód i tam się ściąć. Gdy jajka już będą potem prawie zestalone, dopiero wtedy dodaje się wybrane nadzienie.

Farsz ten kładzie się tylko na jedną połowę i omlet składa się druga połową na pół. We Francji omlet często się zwija, natomiast w Ameryce się go składa, a nie zwija.

przepis na omlet
omlet z boczkiem i serem

Przepis na omlet – podstawowa wersja amerykańska na jego wykonanie.

Dla naszych celów najprostszy do zrobienia jest omlet w stylu amerykańskim. Bardzo łatwo go wykonać nawet, jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliśmy samodzielnie zrobić omleta. Oto kluczowe zasady, które należy przeczytać przed rozpoczęciem, aby wiedzieć co po kolei należy wykonywać:

przygotuj jajka użyj dwóch lub trzech jajek na omlet. W zależności od tego, jak bardzo jesteś głodny, możesz dodać ich też więcej. Jajka ubij lekko widelcem lub trzepaczką do jaj;

rozpuść masło na patelni – do smażenia omletu podobnie jak do naleśników, użyj dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Idealnie będzie pasować na omlet z 2-3 jajkami. Masło rozpuść na średnim ogniu tak, by się lekko sklarowało. Utrzymuj potem niską temperaturę podczas smażenia omletu, aby spód nie zrobił się zbyt brązowy lub rozgotowany, a reszta pozostała surowa;

Czytaj również  Kopytka z twarogiem i ziemniakami

dodaj roztrzepane jajka – odstaw jajka na minutę, a następnie użyj żaroodpornej silikonowej lub drewnianej szpatułki, aby delikatnie podnieść ugotowane jajka z krawędzi patelni. Przechyl następnie patelnię, aby nieugotowane jajka spłynęły do ​​krawędzi patelni. Czynność powtarzaj w razie potrzeby z kilku stron;

napełnij omlet ulubionym nadzieniem – wybierz nadzienie, jakie uwielbiasz lub na jakie akurat masz ochotę i dodaj je na omlet. Uważaj jednak by nie przesadzić z ilością tego omletowego farszu. Nałóż to na omlet, gdy jajka zaczną wszystkie twardnieć. Smaż potem całość jeszcze kilka sekund i gotowe;

złóż omlet i podawaj go na talerzu na koniec złóż omlet na pół. Farsz ma się znaleźć w środku, przykryty drugą połową. Potem zsuń zgrabnie omlet na talerz, za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Wierzch omletu można jeszcze polać jakimś sosem itp. Danie jest już gotowe do spożycia.

omlet z warzywami
omlet z warzywami

Przepis na omlet – pomysły na nadzienia do omletów amerykańskich.

Możliwości mamy tu praktycznie bez liku. Każdy może wymyślić dowolna kombinację, na dodatek, uwzględniając to, na co ma akurat ochotę. Jednak w omletach amerykańskich najlepiej zastosować nadzienia preferowane w USA. Oto kilka takich najpopularniejszych kombinacji: awokado i cheddar, pieczone ziemniaki i Gruyere, ser kozi z ziołami.

Mogą też być resztki ratatouille lub innego gulaszu warzywnego, same lub z odrobiną parmezanu. Bardzo popularny jest również szpinak i pomidor z fetą lub bez. Jednak największym hitem jest nieśmiertelny amerykański bekon i ser lub bekon i ziemniaki bez sera, a na to szczypiorek. Użyj swojej wyobraźni i tego, co przemawia do najlepiej w kwestii wypełnienia omletu farszem.

Przepis na omlet – klasyczny europejski sposób zrobienia omletu.

Czas przygotowania jednej porcji to zaledwie 1 minuta, natomiast czas jej wykonania wynosi 6 minut. Składniki na jedną porcję (1 omlet): 2 duże jajka, 1 łyżka masła niesolonego, 2 łyżki tartego sera dowolnego rodzaju, 3 do 4 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół i lekko posypanych solą, 2 łyżki posiekanej bazylii, pietruszki lub zioła do wyboru. Metoda wykonania:

przygotuj jajka – ubijając je w misce trzepaczką lub zwykłym widelcem;

Czytaj również  Przepis na leczo

powoli i delikatnie stop masło;

dodaj jajka i usmaż omlet – dodaj na patelnię jajka i smaż całość w formie jednego placka bez mieszania, może to potrwać ok. 6 minut;

napełnij omlet – ułóż ser, pomidory i zioła w linii wzdłuż środka omletu. Smaż tak całość jeszcze przez ok. 1 minutę dłużej lub do momentu, aż jajka będą w większości zestalone. Powinny jednak być jeszcze nadal trochę miękkie w środku; złóż omlet i nałóż go na talerz – przesuń szpatułkę po jednej stronie omletu na krawędzi, aby go poluzować.

Następnie wsuń ją pod tę połówkę i ostrożnie ją podważ i podnieś, składając na drugą połowę omletu. Potem wsuń łopatkę pod cały złożony omlet, aby go poluzować i zdjąć bezpiecznie z patelni. Przechyl w tym celu patelnię nad talerzem i użyj łopatki, aby delikatnie wypchnąć omlet na talerz i voila! Klasyczny omlet francuski gotowy.

omlet z brzoskwiniami
omlet z brzoskwiniami

Przepis na omlet – omlet z kubka robiony w mikrofali.

To nasza propozycja na koniec dla zapracowanych. Taki omlet w zwykłym szklanym kubku można sobie zrobić szybko nawet w pracy. Jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, a jest zaskakująco delikatny i pyszny. Jeśli jesteś na lekkiej diecie, to ten sposób gotowania jaj znacznie zmniejsza ilość tłuszczu w diecie.

Wystarczy spryskać wnętrze kubka olejem spożywczym, lub rozprowadzić go, nacierając kubek ściereczką moczoną w oliwie z oliwek. Cały przepis to ok. zaledwie ok. 200 kcal. Gotowanie w kuchence mikrofalowej działa na zasadzie mieszania cząsteczek wody, co oznacza, że ​​wilgoć zamienia się w parę. Tak więc omlet z mikrofalówki gotuje się równomiernie i delikatnie niemal bez tłuszczu. Użyj dużego kubka dobrego do mikrofalówki.

Masa jajeczna będzie rosła i rozszerzała się jak suflet, więc musi mieć miejsce. Dodaj łyżkę mleka lub wody, by jajka ugotowały się równomiernie od środka i nie kipiały. Bez takiego płynu jajka mogą eksplodować. Poeksperymentuj też z czasem robienia takiego omletu. Jeśli kuchenka mikrofalowa ma 1000 watów, to omlet z dodatkami (ser, papryka itp.) grzeje się w mikrofali ok. 30 sekund.

Potem trzeba go wymieszać i grzać kolejne 30 sekund, znowu wymieszać i grzać 20 sekund i gotowe!

Leave a Comment