Ciasta, ciasteczka, desery to coś pysznego nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Żadna restauracja czy kawiarnia nie może się bez nich obejść. Co jednak przygotować, gdy oczekujemy na wizytę jakichś szczególnych gości? Który przepis zasługuje na palmę pierwszeństwa? Lubisz smakołyki, a może chcesz przygotować coś fajnego, bo spodziewasz się gości? Konieczne zobacz, jak zrobić deser mascarpone. Jeszcze dziś wypróbuj przepis na deser mascarpone.
Gładki i kremowy serek mascarpone to idealny składnik,
który każdemu deserowi nada bardziej luksusowy charakter. Ser mascarpone pochodzi z Lombardii w północnych Włoszech. Jest przy tym bardzo specyficznym rodzajem sera. Robi się go bowiem nie z mleka krowiego, lecz ze śmietanki. Tymczasem inne sery powstają z mleka krowiego. Ponieważ serek mascarpone jest tworzony ze śmietanki, ma nawet 80% więcej tłuszczu. Cechuje go również śmietankowo-kremowy, nieco słodkawy smak. Jest więc idealnym nadzieniem i dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ciast i ciasteczek.
Świetnie sprawdza się też jako dodatek do sosów i sos mogący zastąpić śmietanę. Maślany ser mascarpone może być używany zarówno w pikantnych i słodkich potrawach. Najlepiej jednak sprawdza się w połączeniu z większą ilością słodkich dodatków. Poniżej podajemy możliwe pomysły. Przetestuj nasze klasyczne i wyszukane desery mascarpone.
Gęsty, jedwabisty, kremowy ser mascarpone smakuje jak lekko pikantna słodka śmietanka. Pięknie też komponuje się z całą gamą pysznych owoców, orzechów, z czekoladą czy rodzynkami. Choć być może próbowałeś go w tiramisu, ser mascarpone pojawia się też jednak w wielu innych smacznych deserach. Dobrze komponuje się bowiem w sernikach, tartach, babeczkach czy waflach.
Wypróbuj nasze przepisy na deser mascarpone, by wspaniale kończyć posiłki.
Przepis na deser mascarpone – klasyczne tiramisu –
najpopularniejszym deserem, jaki powstaje na bazie mascarpone, jest właśnie włoskie tiramisu. Najlepsze tiramisu klasyczne wychodzi z biszkoptami z dodatkiem gorzkiej kawy. Pokrywamy je grubą warstwą kremowego mascarpone i sypiemy z wierzchu odrobiną kakao. Jest to przepis na tiramisu bez pieczenia, które ma wszystkie klasyczne smaki tirami su. Czas jego przygotowania jest przy tym krótszy, niż wiele innych tradycyjnych deserów i ciast.
Biszkopty do klasycznego tiramisu można też polać odrobiną likieru kawowego, przed pokryciem biszkoptów masą mascarpone. Na wierzch można zetrzeć półsłodką lub ciemną gorzką czekoladę, zamiast klasycznego posypywania kakao. Składniki: paczka biszkoptów, 250 g mascarpone, 3 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki 30%, 1 szklanka kawy espresso, 3 łyżki kakao, 5 łyżek cukru, 100 ml likieru Amaretto (opcjonalnie). Sposób przygotowania: kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy do ostudzenia.
Po schłodzeniu mieszamy go z likierem tworząc syrop, w którym moczymy biszkopty. Na sztywno ubijamy śmietankę. Osobno miksujemy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę. Następnie ubita śmietankę łączymy z serkiem mascarpone, mieszając łyżką na gęsty krem. Następnie dodajemy do niego ubitą masę z żółtek i znowu mieszamy na gładką masę. Do tortownicy układamy na dno biszkopty, oprószamy je łyżką kakao i na to układamy grubą warstwę kremu. Potem robimy kolejną taką warstwę.
Po wierzchu deser posypujemy jeszcze trochę kakao. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki przed podaniem na stół. Można też na wierzch podać bitą śmietanę z dodatkiem likieru kawowego, co stanowi dodatkową atrakcję i eleganckie wykończenie.
Przepis na deser mascarpone – szybkie mascarpone z truskawkami lub malinami –
taki szybki deser z mascarpone jest idealny wtedy, gdy mamy mało czasu by coś przygotować. Wystarczy jednak zrobić krem z serka i śmietanki, a do tego dodać ulubione owoce. Najpopularniejszą wersję stanowi oczywiście deser mascarpone z truskawkami lub malinami. Równie dobrze można jednak wykorzystać borówki, wiśnie, czereśnie, jagody, banany, brzoskwinie czy cytrusy.
Składniki: 250 g mascarpone, 1 opakowanie herbatników, 260 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, ulubione owoce. Sposób przygotowania: kruszymy herbatniki i wysypujemy nimi dno pucharków lub tortownicy. Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ją do gotowego kupnego mascarpone.
Całość mieszamy łyżką na gładką masę. Gotowy krem przekładamy równomiernie z warstwami biszkoptów z owocami w pucharkach. Wierzch posypujemy resztą owoców (większe należy pokroić). Całość na koniec można też polać jakimś deserowym sosem.
Przepis na deser mascarpone – mascarpone miodowy –
ze względu na tak kremowy, słodki i cierpki smak, ser mascarpone nie potrzebuje wiele dodatków, by zrobić wspaniały deser. Po prostu skrop go odrobiną miodu, dodaj skórkę z cytryny i cynamon, lub inne dodatki. Otrzymasz zachwycającą pastę do smarowania, którą możesz spożywać samodzielnie.
Może też stanowić sos typu dip do owoców, małych ciasteczek, dużych ciast, wafli itp. Sos mascarpone można też rozcieńczyć odrobiną słodkiej śmietanki. Użyjemy go wtedy jako rzadki sos, polewę czy lukier do polania lodów, babeczek, ciastek itp.
Przepis na deser mascarpone – ciasto cytrynowe mascarpone –
kwaśne cytryny i słodki ser mascarpone tworzą piękny kontrast w tym eleganckim cieście. Moczenie warstw ciasta w soczystym syropie cytrynowym nadaje mu zdecydowany cytrusowy smak i drobnoziarnistą konsystencję. Do soku z cytryny można też dodać sok z innych cytrusów, jak mandarynki, pomarańcze czy grapefriuty.
Przepis na deser mascarpone – tarta jagodowo-cytrynowa mascarpone –
najlepszy deser w czasie letnich upałów. Włączenie piekarnika będzie wtedy raczej nieprzyjemne. Możesz jednak przygotować tę prostą tartę jagodowo-cytrynową z nadzieniem mascarpone bez pieczenia. W nadzieniu zastosuj cierpki ser mascarpone i cytrynę. Takie zestawienie zapewni bogatą, kremową konsystencję i rześki smak.
Dodaj też na wierzch mnóstwo świeżych jagód. Nie tylko dodają koloru, ale i wniosą sporo soczystej, kwaskowej słodyczy. Samodzielne przygotowanie ciasta do tarty jest proste i klasyczne. Chodzi bowiem o zwykłe ciasto kruche jak na babki i babeczki. Można też jednak użyć ciasto gotowe kupione w sklepie. Da to pewność dobrego doboru ciasta i pozwoli zaoszczędzić czas.
Przepis na deser mascarpone – sernik mascarpone wiśniowy –
zarówno z masą mascarpone, jak i serem śmietankowym, ten włoski sernik jest bogaty i kremowy. Posiada przy tym przyjemnie puszystą konsystencję i lekko cierpki smak. Dodany ocet balsamiczny i sos wiśniowy nadają mu mocnego owocowego aromatu z odpowiednią ilością słodyczy. Wiśniowo-serową masę mascarpone można też jeść z krakersami graham lub waflami waniliowymi. Doda to również możliwość chrupania.
Przepis na deser mascarpone – świeża tarta figowo-miodowa –
tarta oparta o świeże figi nasączone miodem. Takie nadzienie nadaje tej prostej i przepięknej tacie ziemistą słodycz, która doskonale kontrastuje z warstwą cytrynowego sera mascarpone. Nadzienie takie smakiem przypomina klasyczny puszysty i lekki sernik. Prawdziwe świeże figi ze słodkim syropem dodają jednak bardzo egzotyczny i ekskluzywny element smakowy.
Z pewnością Twoich gości zachwycą też wizualnie. Skrop jednak dokładnie pokrojone figi miodem przed poukładaniem ich na tartę. Zamiast fig można użyć inne owoce, szczególnie słodkie suszone, jak np. daktyle, mandarynki w gęstym syropie czy wiśnie w alkoholu.
Przepis na deser mascarpone – tort bezowy mascarpone z owocami –
deser na lekkim bezowym podłożu, z kremem mascarpone i dodatkami. Można go zrobić z kremem malinowym lub truskawkowym lub owocami. Można wybrać dowolne owoce, rodzynki i orzechy. Serek mascarpone stanowi idealne połączenie z kruchą bezą i kwaskowymi owocami.
Składniki: 250 g mascarpone, 500 g malin (świeże lub mrożone), 200 g mąki, 6 jajek, 500 ml śmietanki kremówki, 150 g masła, 2 galaretki malinowe, 300 g cukru zwykłego, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania: utrzeć razem masło, 100 g cukru i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy do tego żółtka oddzielone od białek i dokładnie mieszamy. Potem stopniowo dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i ugniatamy całość do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i przygotowujemy dwie blachy, każda wielkości 25×36 cm. Smarujemy je tłuszczem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Potem rozwałkowujemy i układamy w nich na płasko oba ciasta. Pozostałe z jaj białka ubijamy na sztywno, dodając do nich w tym czasie stopniowo 200 g cukru. Ubitą masę białkową dzielimy następnie na dwie połowy i równomiernie rozsmarowujemy ją na obu ciastach rozłożonych w blachach. Potem całość pieczemy w piekarniku w 170?C przez ok. 40 minut. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Uwaga jednak, gdyż nie można dopuścić do ich ostatecznego stężenia.
Gdy galaretki już ostygną, należy wrzucić do nich maliny lub truskawki, albo inne wybrane owoce. Następnie całość mieszamy i dopiero wtedy odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie mieszamy ją dokładnie z serkiem mascarpone, aż uzyskamy idealnie gładki krem. Na koniec przekładamy składniki w kolejności: ciasto z bezą, pół kremu, galaretka, pół kremu, ciasto z bezą.