Brahman (rasa bydła)

Rate this post

Mimo, że bydło to pochodzi z Indii, jego hodowla na masową skalę rozwinęła się głównie w Stanach Zjednoczonych i Australii. Brahman, bo tak nazywa się rasa bydła mięsnego o charakterystycznych obwisłych uszach, to jedna z najpopularniejszych ras mięsnych w USA. To także pierwsza rasa bydła importowana do Stanów, jeszcze w XIX wieku. Bydło rasy Brahman charakteryzuje się wysoką wydajnością mięsną oraz dużą odpornością na choroby i trudne warunki atmosferyczne. Nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o hodowlę oraz nie wymaga specjalistycznej opieki.

Z uwagi na swoje liczne właściwości i walory, krowy brahman często były i są wykorzystywane do krzyżowania z innymi rasami. Uzyskuje się w ten sposób bydło o mocnej budowie, dobrej wydajności rzeźnej i odporności. Rasa brahman importowana była do Stanów z Indii w latach 1854-1926. Przez ten czas sprowadzono do Ameryki kilkaset sztuk bydła indyjskiego. Zabiegi mające na celu zaadaptowanie bydła do warunków panujących na kontynencie, przyniosły pożądany efekt i dzięki temu możliwa była masowa produkcja tej rasy bydła. Charakterystyczną cechą bydła tej rasy jest długowieczność. Krowy brahman mogą żyć nawet 20 lat. Poszczególne krzyżówki i działania hodowców amerykańskich sprawiły, że dziś możemy mówić raczej o rasie American Brahman, która w stosunku do swojego indyjskiego pierwowzoru charakteryzuje się znacznie potężniejszą budową, lepszą wydajnością mięsna i duszą żywotnością. Wszystko po to, by krowa brahman rodziła więcej cieląt i dawała jeszcze lepszą jakościowo wołowinę.

bydłorasy brahman na pastwisku
krowa z cielakami

Użytkowanie

Jeśli chodzi o mięso uzyskiwane z krów brahman, należy wymienić tu jego dwie podstawowe zalety. Pierwszą z nich jest doskonały smak, który sprawia, że krowy brahman cieszą się ogromną popularnością w skupie żywca. Ceny wołowiny z krów tej rasy są droższe niż wołowina z bydła innych mięsnych ras. Oczywiście, niesie to ze sobą większe korzyści dla hodowców, którzy często swoją produkcję ukierunkowują dwutorowo: sprzedaż żywca oraz mięsa wołowego. Drugim niezwykle cenionym walorem wołowiny z krowy brahman są jej właściwości zdrowotne. Przede wszystkim mięso posiada bardzo niski współczynnik procentowy tłuszczy, dzięki czemu jego jakość jest wyższa. Poza tym, wołowina z krowy brahman stanowi cenne źródło białka, żelaza oraz wielu innych niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Biorąc pod uwagę tak istotne właściwości, trudno się dziwić, że mięso z krów tej rasy stanowi tak wielki obiekt pożądania u hodowców na całym świecie.

Czytaj również  Krowa polska czarno-biała
stado krów brahman
stado krów rasy brahman

Bydło rasy BRAHMAN – budowa

Jak wygląda bydło rasy brahman? Krowy i buhaje mają wiele charakterystycznych cech, które sprawiają, że bydło rasy brahman można niemal natychmiast rozpoznać. Przede wszystkim, uwagę zwracają ich charakterystyczne, długie i obwisłe uszy. Dla wielu jest to najbardziej charakterystyczny element, którego próżno szukać u innych ras bydła. Kolejną cechą charakterystyczną jest obfity garb w okolicy kłębu. Sylwetka bydła brahman robi wrażenie, a dodatkowy garb sprawia, że wydaje się ono być jeszcze potężniejsze. Okolice podgardla charakteryzują się z kolei duża ilością obwisłej skóry, przez co zwierzę wygląda jeszcze bardziej majestatycznie. Element ten może przywodzić na myśl doskonale znanego nam żubra. Bydło rasy brahman ma różnego rodzaju umaszczenie. Najpopularniejsze kolory i odcienie sierści, to: jasnoczerwone, szare, brązowe czy czarne. Jeśli chodzi o warunki fizyczne, krowa może osiągnąć wzrost ok. 120 cm i ważyć 600 kg, zaś byk zazwyczaj mierzy ok. 135 cm przy wadze 900 kg.

buhaj rasy brahman
buhaj rasy brahman

Cechą charakterystyczną bydła brahman jest jego szybka dojrzałość płciowa. Popularne w Europie rasy bydła mięsnego gotowość płciową osiągają w okolicach 2 lat po narodzinach, podczas gdy krowa brahman gotowa do zapłodnienia jest po 14 miesiącach. Nie bez znaczenia jest długowieczność krów brahman. Dzięki niej, krowy mogą cielić się nawet przez 14 lat, co dla hodowców ma niebagatelne znaczenie. Bydło tej rasy charakteryzuje się bardzo silnym instynktem macierzyńskim, a krowy brahman są dobrymi matkami. Cielęta tej rasy po urodzeniu osiągają średnią wielkość, dzięki czemu wycielenie nie przysparza większych problemów. Buhaje zachowują gotowość do rozrodu przez 12 lat, co również nie jest bez znaczenia w optymalizacji kosztów hodowli. Nie ma bowiem potrzeby częstej wymiany byka co kilka lat.

Czytaj również  Bydło highland cattle
rasa bydła brahman
krowy brahman

Brangus – krzyżówka brahmana i angusa

Rasa brahman, jak wcześniej wspomniano, często używana była do licznych krzyżowań i mutacji. Za najpopularniejszą i najlepiej przyjętą na świecie krzyżówkę brahmana uznawana jest rasa brangus, którą można spotkać także w Polsce. Brangusy to połączenie siły, odporności oraz długowieczności brahmanów z doskonałą płodnością i mlecznością rasy angus – popularnej rasy bydła na świecie. Brangusy mogą mieć czarne lub czerwone umaszczenie, a ich sierść jest gładka. Od brahmanów odziedziczyły m.in. obwisłe uszy (choć dużo mniejsze) oraz nadmierną ilość skóry w okolicach podgardla. Z tego powodu często myli się brangusa z brahmanem. Wielką zaletą rasy brangus jest jej wszechstronność. Bydło nie ma wielkich wymagań jeśli chodzi o żywienie oraz stacjonowanie i jest przystosowane do surowego klimatu. Dobrze znosi również upały i susze. Zimą chroni je gęsta pokrywa włosowa. Przyrost masy ciała u brangusów ma miejsce szczególnie latem, co również jest cechą charakterystyczna dla bydła rasy brahman. Rasa ta cieszy się wielka popularnością na całym świecie, głównie ze względu na zdrowe i smaczne mięso. Wołowina z brangusa uważana jest za kruchą i delikatną. Jej smakiem delektują się mieszkańcy USA, Meksyku, Kanady, Australii, Argentyny oraz wielu innych obszarów świata.

młody brahman
młody cielak brahman

Podsumowanie

Jak widać, bydło rasy brahman nie tylko samo w sobie wykazuje szereg doskonałych właściwości, ale także doskonale sprawdza się w przypadku krzyżówek i przekazywania materiały genetycznego. To, w połączeniu z licznymi zaletami rasy sprawia, że cieszy się ona tak ogromna popularnością, nawet jeśli w Europie jest rzadziej spotykana.

bydło brahman

COMMENTS

Leave a Comment