Przygotowanie i ulepszanie smaku potraw

Rate this post

Dobre rady. Przygotowanie i ulepszanie smaku potraw. Triki kuchenne, które każda gospodyni znać powinna!

Przygotowanie i ulepszanie smaku potraw

Ciasta

1) Aby ciasto owocowe nie rozpadało się w czasie krojenia, wystarczy posmarować jego wierzch marmoladą albo konfiturami. Dzięki temu owoce nie będę się zsuwały z ciasta.

2) Aby masa do przekładania tortu nie miała posmaku masła, warto przełamać ją kieliszkiem mocnego alkoholu.

3) Czy twoje serniki nie są puszyste? Wystarczy, że do masy serowej dodasz niewielką ilość bitej śmietany lub kilkanaście kropel spirytusu.

 

Dobre rady na pyszne i smaczne pączki

Głównym błędem popełnianym przez gospodynie domowe jest obtaczanie pączków w zbyt dużej ilości mąki. Im więcej mąki, tym większe prawdopodobieństwo, że pączki będą się przypalać.
Jeżeli chcemy zwiększyć doznania smakowe, dodajmy do pączków kilka zmielonych migdałów bez skórki.

Do smażenia pączków nie wykorzystujmy oleju, tylko smalec. Smalec ulega bowiem w bardzo wysokiej temperaturze rozkładowi. Pączki smażymy w średniej temperaturze, zbyt wysoka powoduje bowiem nasiąkanie pączków tłuszczem.

Przygotowanie i ulepszanie smaku potraw
smażenie pączków na smalcu

Co zrobić jeżeli tłuszcz jest za gorący? Wystarczy dodać kawałek surowego ziemniaka!

Po usmażeniu kładziemy pączki na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pączki zawsze układamy w rządkach; nigdy nie kładziemy jednego gorącego pączka na drugi.

Masę kremową i budyniową dodajemy do pączka dopiero po usmażeniu.

 

Domowe sposoby na przepyszne ciasta

1) Przepis na zniewalający keks. Jeżeli chcemy zwiększyć doznania zapachowe, dodajmy do  keksu odrobinę syropu klonowego i podduśmy bakalie w karmelu. Oprószenie bakalii mąką spowoduje natomiast, że nie opadną na dnie.

 

2) Ptysie kroimy od razu po upieczeniu i dopiero wówczas dodajemy odrobinę bitej śmietany lub kremu.

 

3) Aby babka szybciej wyszła z foremki, owijamy ją wilgotną ściereczką i odwracamy do góry dnem.

Czytaj również  Płukanie makaronu po ugotowaniu

 

4) Biszkopt nabierze puszystości, jeżeli pod sam koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżeczkę octu.

Polewa nie trzyma się na cieście, wsiąka w środek ciasta. Jest na to prosty sposób! Wystarczy posmarować wierzch ciasta marmoladą, poczekać chwilę i polać wierzch polewą.

ulepszanie smaku potraw
idealny biszkopt na tort

5) Aby kruche ciasto miało apetyczny kolor i wspaniały aromat, wystarczy dodać do niego kilka łyżeczek ajerkoniaku.

 

6) Tradycyjna szarlotka znudziła się twojej rodzinie? Zastąp ją ciastem z rabarbarem! Przepis odpowiada szarlotce z tą różnicą, że jabłka zajmują 2/3 objętości ciasta, a rabarbar pozostałą część. A skoro o jabłkach mowa, strucla jabłkowa będzie bardziej wyrazista, jeżeli do masy jabłkowej dodamy 3 łyżki dżemu z pigwy.

 

7) Aby ciasto drożdżowe było wystarczająco pulchne, wystarczy, że dodamy do niego kilka kropel octu.

 

8) Nie masz proszku do pieczenia? Zastąp go sodą oczyszczoną! Sodę sypiemy połowę mniej niż proszku.

 

9) Aby usztywnić bitą śmietanę, wystarczy dodać do niej odrobinę cukru żelującego.

 

10) Nie lubimy miękkiej i kleistej pizzy? Co zrobić, żeby jej spód był kruchy i delikatny? Odwróćmy kolejność dodawania składników. Zamiast sosu pomidorowego dodajmy najpierw żółty ser. Później połóżmy resztę składników.

ulepszanie smaku potraw
idealna pizza domowa

11) Aby starte ziemniaki nie ściemniały, należy przełożyć je na sito i sparzyć.

 

12) Do ubitych jaj dodajmy łyżeczkę oliwy, dzięki temu omlet nie przywrze do patelni i będzie pulchniejszy.

 

13) Stare jaja mają w sobie powietrze, dlatego też wolniej opadną na dno naczynia. Jeżeli chcemy sprawdzić, które jajo jest najświeższe zanurzmy jaja w wodzie i patrzmy, jak szybko opadają na dno.

Czytaj również  Nietypowe zastosowania kasztanów

 

14) Aby bigos miał łagodniejszy smak, weźmy dodajmy kapustę surową i kiszoną w równych proporcjach.

 

15) Do masy mięsnej na kotlety mielonej dodajmy startego ziemniaka, dzięki temu wchłoną mniej tłuszczu. Jeżeli chcemy, aby kotlety były równomiernie wysmażone, zróbmy dziurkę w środku każdego kotleta. Aby kotlety były pikantniejsze, można je posmarować musztardą przed panierowaniem.

ulepszanie smaku potraw
mięso mielone na kotlety

16) Chrupiąca skórka kurczaka? Nic prostszego. Przed pieczeniem posmarujmy kurczaka śmietaną!   ulepszanie smaku potraw, ulepszanie smaku potraw, ulepszanie smaku potraw

Leave a Comment