Nie ma nic przyjemniejszego niż w upalne letnie popołudnie usiąść na werandzie z pucharkiem wyśmienitych domowych lodów. Nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, aby wyczarować wyśmienite mroźne specjały. W artykule „Jak zrobić domowe lody” przedstawimy kilka przepisów na proste lody i sorbety, które można wykonać w ciągu kilku minut. Zatem do dzieła!
Jak zrobić domowe lody truskawkowe, czekoladowe i waniliowe?
Lody truskawkowe
– 30 dag świeżych truskawek
– śmietana kremówka (duże opakowanie)
– 150g cukru pudru
Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę. Następnie dodajemy umyte i rozdrobnione na kawałki truskawki i całą masę ponownie ubijamy, przekładamy do formy, a później wstawiamy do zamrażalnika na około trzy godziny. Lody przekładamy do pucharków i dowolnie dekorujemy, np. wiórkami ciemnej czekolady lub listkami świeżej mięty.
Uwaga! Truskawki możemy zastąpić innymi owocami.
Lody waniliowe
– 2 jajka
– pół szklanki cukru
– 2 szklanki śmietany deserowej 30 lub 36%
– 1 łyżka stołowa przegotowanej cieplej wody
Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej – żółtka. Białka ubijamy (niekoniecznie na sztywno). Po chwili dodajemy połowę cukru ze szklanki i ponownie ubijamy, tak aby cukier się rozpuścił (2-3 minuty). Do drugiej miski dodajemy łyżkę stołową przegotowanej wody oraz resztę cukru, a następnie ucieramy całość do momentu aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlewamy do osobnego naczynia i miksujemy, lub ubijamy, do uzyskania konsystencji kremu. Następnie dodajemy ubite białka oraz żółtka – całość mieszamy do równomiernego połączenia składników. Masę lodową przekładamy do salaterek lub kubków, bądź zostawiamy w dużym naczyniu, nie dzieląc na porcje. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (nie mniej niż cztery).
Lody czekoladowe
– 900 ml śmietany kremówki
– 45 dag czekolady deserowej
– 150 ml wody
– 3/4 filiżanki cukru
– 4 żółtka
Do wody dodajemy cukier i podgrzewamy przez 5 minut. Czekoladę łamiemy na drobne części (aby się łatwiej rozpuściła) i dodajemy do wody. Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy żółtka, a następnie całość mieszamy. Przed rozbiciem jajek dokładnie parzymy skorupki. Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą czekoladową. Kiedy całość jest już ostudzona, wkładamy masę lodową do zamrażarki i czekamy ok. 4 godzin.
A jak zrobić sorbet?
Sorbet to mrożony deser owocowy z dodatkiem cukru, wody, a niekiedy wina lub likieru. W odróżnieniu od tradycyjnych lodów nie zawiera ani mleka, ani śmietanki, zatem jest doskonałym deserem dla osób szukających potraw o niewielkiej zawartości tłuszczu. Kalorie możemy liczyć jedynie na podstawie użytych owoców, gdyż cukier zawsze możemy zastąpić ogólnodostępnymi słodzikami.
Do przygotowania standardowego domowego sorbetu cytrynowego potrzebne będą:
2 i pół szklanki wody
1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki soku z cytryny
2 białka jajka
Wodę mieszamy w rondlu ze skórką z cytryny oraz cukrem. Podgrzewamy bez gotowania aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie zwiększamy ogień i gotujemy cytrynową, słodką wodę przez ok. 5 minut aż do zgęstnienia syropu. W międzyczasie często mieszamy. Po zdjęciu z kuchenki studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z sokiem z cytryny. Następnie przelewamy do plastikowego, płaskiego pojemnika, przykrywamy folią i wstawić do lodówki na 3 godziny do całkowitego stężenia. Po tym czasie wykładamy syrop z lodówki do miski, wlewamy do niego białka i miksujemy wszystko na gładką masę, którą ponownie umieszczamy w plastikowym pojemniku. Przykrywamy ją folią i wkładamy do zamrażarki na noc. Po wyjęciu przekładamy do pucharków i przystrajamy wedle uznania; do sorbetu cytrynowego doskonale pasują listki mięty.
Sorbet cytrynowy zna chyba każdy, ale czy próbowaliście już sorbetu bananowego? Jeżeli nie, prezentujemy prosty przepis.
Do przygotowania deseru będą potrzebne:
3 duże dojrzałe banany
½ szklanki cukru
szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 białko
Z wody i cukru gotujemy syrop – podgrzewamy wodę do rozpuszczenia się cukru, a potem gotujemy przez kolejne pięć minut, zdejmujemy z kuchenki i studzimy. Banany obieramy i miksujemy z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy syrop i miksujemy ponownie. Masę przekładamy do pojemnika, przykrywając szczelnie spożywczą folią, i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy go, wmiksujemy białko, przykrywamy formą i wstawiamy na noc do zamrażarki. Jeżeli chcemy uzyskać ziarnistą konsystencję, kilkakrotnie wyjmujemy masę z zamrażarki, miksujemy i ponownie zamrażamy.
Sorbet podajemy w pucharkach lub miseczkach (samodzielnie bez dodatków), bądź przełożony waniliowym serkiem homogenizowanym, bitą śmietaną, innymi owocami lub nawet lodami cytrynowymi – do wyboru, do koloru!
Aby zrobić wspaniałe lody nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości i miejsce w zamrażarce. Przepisy są tak proste i intuicyjne, że nawet kompletny laik nie będzie miał problemów z ich interpretacją. Serdecznie polecamy wypróbowanie wszystkich i tworzenie własnych! jak zrobić domowe lody, jak zrobić domowe lody