Większość osób uważa, że gotowanie makaronu jest tak proste, jak gotowanie wody. Otóż nic bardziej mylnego! Trzeba bowiem zwracać uwagę na pewne ważne szczegóły. Poza tym i tak wszystko można zepsuć na koniec, przez niewłaściwe odcedzenie i nieprzepłukanie. Możesz jednak zostać makaronowym mistrzem, jeśli poznasz kilka poniższych sposobów. Konieczne przeczytaj i sprawdź, jak właściwie gotować spożywczy makaron. Jeszcze dziś wypróbuj ponadto, jak powinno wyglądać poprawne płukanie makaronu po ugotowaniu.
Płukać, czy nie płukać?
Jeśli chodzi o przygotowywanie makaronu, jego ostatnia czynność, czyli płukanie makaronu po ugotowaniu, to jedna z wielkich debat. Ludzie mają wobec tego silne i rozbieżne uczucia. Niektórzy zawsze więc dokładnie wypłukują gorący makaron, wyrzucany na durszlak prosto z garnka. Natomiast inni nigdy nie zostaliby na tym przyłapani. Kto w tym sporze ma rację? Ano obie strony, choć nie do końca! To, czy należy makaron spłukać, czy też nie, ostatecznie zależy od tego, w jaki sposób ten makaron będzie dalej używany. Po ugotowaniu i odcedzeniu, makaron pokrywa się warstwą odżywczej skrobi. W niektórych przypadkach okazuje się to przydatnym dodatkiem do serwowania makaronu. Jednak innym razem Twoje danie dla odmiany zyskuje na maksymalnym spłukaniu tej skrobiowej powłoki.
Płukanie makaronu po ugotowaniu – 6 kroków, jak ugotować idealnie doskonały makaron:
Na każde pół kilograma makaronu zagotuj 5 litrów wody – a gdy woda się zagotuje, dodaj sól. Tylko uwaga, by wody nie przesolić, bo wtedy nawet właściwe płukanie makaronu na koniec go już nie uratuje! Na każde 5 litrów wody zaleca się ok. 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej. Najzdrowsza jest sól naturalna, a więc właśnie morska lub kopalniana.
Jeszcze mała rada na koniec – nie bój się posolić wody do makaronu. Makaron bez soli byłby mdły i niesmaczny. Proszę jednak nie dodawać do wody oleju! Ta rada przewija się w niektórych poradnikach, ale jest ewidentnie niedobra. Chociaż może to zapobiec nieco jego przywieraniu do garnka, to nie jest to dobry pomysł.
Makaron z olejem będzie niesmaczny i będzie się ciągnął. Makaron ugotowany w zaolejonej wodzie i odcedzony, nawet mimo przepłukania wodą, poklei się. Poza tym sos będzie się z niego ześlizgiwał i nie wchłaniał w niego. W ten sposób otrzymujesz makaron bez smaku. Ponadto, olej w połączeniu z węglanowym makaronem, to przecież podwójna bomba kaloryczna.
Do gotującej się osolonej wody daj makaron i wymieszaj, aby się nie posklejał oczywiście szybko też całość zamieszaj. Pamiętaj przy tym, że trzeba to zrobić już w ciągu pierwszych 2 minut od początku gotowania makaronu. Dlaczego? Bardziej prawdopodobne jest bowiem sklejenie się makaronu już na samym początku, zanim jeszcze skrobia zostanie z niego uwolniona do wody.
Sprawdź makaron pod kątem bycia al dente należy to sprawdzić na około 2 do 3 minut przed planowym dogotowaniem się makaronu. Tę konsystencję można opisać jako delikatna, z wyczuwalną lekką twardością do zgryzienia. Ponoć w środku takiego makaronu al dente po przełamaniu lub przegryzieniu jest też widoczna mała biała plamka w przekroju. Nazywa się to duszą makaronu. Jeśli więc chcesz uzyskać makaron al dente, to ugryź go przed końcem gotowania, aby się upewnić, jak wygląda w środku.
Gdy makaron będzie gotowy, wyłącz kuchenkę i nabierz 1 szklankę wody z garnka, w którym gotowałeś makaron – taka woda z makaronu zawiera niezbędną skrobię, jaka wygotowała się z makaronu. Wody tej można później użyć do dostosowania konsystencji sosu np. do spagetti czy innego typu. Posłuży ona zarówno do rozrzedzania, jak i do zagęszczania sosu. W przypadku dań z makaronu na bazie oleju, gorąca woda z makaronu pomaga stworzyć sos. Przy gęstszych sosach pomaga uzyskać gładszą konsystencję. Tą gęsto i mętnie wyglądającą wodę zwykle od razu wylewamy jednak do kanalizacji, odcedzając makaron. Tymczasem jak widać, jest ona w rzeczywistości cudownym składnikiem! Uważaj też, by nie rozgotować makaronu, czyli nie przetrzymać go zbyt długo we wrzątku. Twój makaron na pewno stanie się wtedy wiotki i rozmoczony.
Szybko i luźno wyrzuć makaron do durszlaka – do niektórych dań możemy go teraz użyć od razu, a do innych należy go jeszcze opłukać wodą. Pamiętaj też, że gdy już zdecydujesz, że makaron jest gotowy, wyłączenie palnika, podniesienie garnka i wlanie zawartości do durszlaka zajmie Ci jeszcze kilka dodatkowych sekund. W tym czasie makaron nadal się jeszcze gotuje, bo ma styczność z wrzątkiem. Zacznij więc sprawdzać stopień jego gotowości, już na 2-3 minuty przed końcem sugerowanego czasu gotowania.
Płukanie makaronu po ugotowaniu – nie płucz makaronu do każdego dania!
Skrobia zawarta w wodzie, pomaga bowiem sosowi przylegać do makaronu. Jeśli więc gotujesz makaron do spagetti, chińskiego sosu curry czy innego sosu, to jego płukanie nie jest wskazane. Płukanie makaronu ochłodzi go maksymalnie i zapobiega przez to wchłanianiu się sosu w jego konsystencję. Sos słabo się potem trzyma makaronu i ścieka z niego.
Trudno wtedy nabierać do ust sos wraz z makaronem. Jedyny moment, w którym powinieneś wypłukać makaron, to ten, gdy zamierzasz go użyć w zimnym naczyniu. Gdy np. chcesz go użyć do sałatki z makaronem na zimno, albo do zupy, jak rosół czy pomidorowa. W takich przypadkach płukanie makaronu pomaga zatrzymać proces gotowania. Płukanie makaronu po ugotowaniu jest też konieczne do dań typu Stir-fry. Chodzi o używanie spaghetti lub dowolny inny rodzaj makaronu w stylu azjatyckim, jak np. makaron soba, udon lub ryżowy.
W daniach azjatyckich używa się go do zup i do smażenia na patelni. Szczególnie do smażenia należy makaron zawsze opłukać po ugotowaniu. Wspomniana warstwa skrobiowa sprawiłaby, że makaron byłby lepki i zlepiłby się przy smażeniu. Płukanie schładza makaron, jednak to w porządku, ponieważ zostanie ponownie ugotowany na gorącej patelni.
Wrzuć makaron do rozgrzanego rondla z przygotowanym sosem – jeśli robisz makaron z sosem, bo taki jemy dzisiaj najczęściej. Potem ponownie gotuj makaron, ale już wymieszany z tym sosem, przez około 2 minuty, aby dobrze połączyć smaki i konsystencje. Dopiero teraz makaron z sosem jest gotowy do podania! Natomiast opłukany zaraz po odlaniu, makaron nadaje się do dań na zimno oraz do zup. Można go też używać do smażenia (np. z dodatkiem jajek), ponieważ dzięki płukaniu nie skleja się. Tak ugotowany i przyrządzony makaron jest idealny.
Płukanie makaronu po ugotowaniu – często zadawane pytania dotyczące jego przyrządzania:
Ile wody potrzeba do gotowania makaronu?
Jeśli gotujesz tylko niewielką ilość makaronu (ok. niż 200 g lub mniej), nie potrzebujesz dużo wody. Jednak tu również lepszy jest większy garnek szybko wrzącej wody. Dlaczego? Otóż większa ilość wody jest niezbędna z dwóch powodów. Przede wszystkim łatwiej jest w niej zanurzyć długie kawałki makaronu na spaghetti. Również duże kawałki makaronu będą się tu lepiej gotowały. Większa ilość wody pomaga bowiem zmniejszyć jego przywieranie i zlepianie. Duża ilość wody daje makaronowi wystarczająco dużo miejsca do swobodnego poruszania się. Jeśli Twój makaron przykleja się do siebie nawzajem i do garnka, to prawdopodobnie dlatego, że nie używasz wystarczającej ilości wody.
Czy można włożyć makaron do zaczynającej się dopiero gotować wody?
Często jest tak, że woda ledwo się dopiero zaczyna gotować. A my chcemy już jeść i nie czekając, szybciej wrzucamy do niej makaron. Czy można w ten sposób zaoszczędzić trochę czasu i włożyć makaron szybciej? Otóż nie bardzo. Dlaczego? Ponieważ dodanie makaronu do wody, która się jeszcze całkiem nie gotuje, w rzeczywistości wydłuży ogólny czas gotowania. Sprawi to, że makaron będzie musiał i tak dłużej siedzieć w wodzie, by się dogotował.
Poza tym, uzyskamy na koniec makaron, który będzie jak rozwodniona klucha. Stanie się tak, ponieważ włożony nie do wrzątku, wchłonie zbyt dużo wody. Powoduje to, że ciasto nabiera papkowatą konsystencję. Bądź więc cierpliwy i poczekaj, aż woda do gotowania makaronu zacznie wrzeć na dobre.
Czy można posolić makaron dopiero po ugotowaniu? Nie!
Konieczne jest posolenie wody zawsze jeszcze przed dodaniem do niej makaronu. Dlaczego? Ponieważ makaron musi móc wchłonąć osoloną wodę podczas gotowania. Tylko tak nabędzie odpowiedni smak. Odrobina soli w wodzie z makaronem może być bardzo skuteczna. Można ją dodać ewentualnie nieco pod koniec gotowania, ale nie później. Gdy makaron zostanie już ugotowany, automatycznie tracimy szansę na przyprawienie makaronu solą.
Czy płukanie makaronu po ugotowaniu może być robione wodą prosto z kranu?
Jak najbardziej! I tak wykonane jest właśnie najwłaściwsze. Pamiętaj przy tym, że makaronu nigdy, przenigdy nie należy jednak płukać w celu uzyskania ciepłego dania. Skrobia zawarta w wodzie pomaga bowiem sosowi przylegać do makaronu. Jedyny moment, w którym powinieneś wypłukać makaron jest wtedy, gdy zamierzasz go użyć w zimnym naczyniu.
Chodzi na przykład o sałatkę z makaronem. Płukanie makaronu po ugotowaniu jest też wskazane, gdy nie zamierzasz go użyć od razu, lecz po jakimś czasie do zupy. W takich przypadkach płukanie makaronu pomaga zatrzymać proces gotowania. Ponadto zapobiega jego sklejaniu i zbrylaniu się. Makaron trzeba więc dobrze odcedzić i opłukać przed przechowywaniem.